Hayallerim, Delorean ve Sen: The Wizarding World of Harry Potter

25 Eylül 2012

The Wizarding World of Harry Potter

Geçmiş iletilere baktığımda son zamanlarda sinemanın ve filmlerin blogda ağırlıkta olduğunu fark ettim. Bilinçli olarak planlanan bir şey değil bu. Sinemanın ve filmlerin hayatımın çok büyük bir kısmını kaplamasından ve benim onların üzerine gevezelik etmekten çok hoşlanmamdan ileri geliyor; fakat blog bir sinema blogu olarak tasarlanmadı. Bu yüzden bu döngüyü kırmanın vaktidir. Sevgili G.'nin belirttiği gibi filmler dışında da yazmak lazım.
O zaman gene üzerine konuşmaya bayıldığım Harry Potter'dan bahsedelim. HP evreninin en yeni üyelerinden The Wizarding World of Harry Potter (Kısaca WWoHP). WWoHP, Amerika'nın temalı park çılgınlığının tavan yaptığı şehri Orlando'daki Universal Studios parklarının içinde 2010'da açılmış, Harry Potter temalı park. Parkın içinde Hogsmeade'de yürüyorsunuz ve yolunuz görkemli Hogwarts'a çıkıyor. HP fanlarına kesinlikle yoğun ve duygusal bir deneyim yaşatmaya yetecek kadar gerçekçi inşa edilen parkta çeşitli atraksiyonlar göze çarpıyor. Hızlı trenlerden hoşlananlar için Dragon Challenge, Flight of the Hyppogriff binilecekler arasında. Hogwarts kalesinin göz dolduran ve etkileyici kopyasının içindeki Harry Potter and the Forbidden Journey ise sağlam görsellerle süslenmiş, kalenin iç kısımlarını da görebilme fırsatı yakalayabileceğiniz simülasyonlarla bezenmiş bir atraksiyon.
Atraksiyonların dışında deneyimin çoğunluğu bu görsel kandırmacadan ibaret parkta çevrenize hayranlıkla bakmaktan oluşuyor. Park sizi kandırmayı başarıyor. Hogsmeade'in özenle yaratılmış sokaklarında uzanan büyülü dükkanların vitrinlerindeki detaylarda kitaplardan ve filmlerden aşina olunan nesneler görüldükçe etraftaki turistlerden, kalabalıktan ve diğer sıkıntı dolu birçok şeyden doğan yapaylık hissi soyutlaşıyor. Deneyimi olağanüstü olarak tanımlayan binlerce Pottersever parkı el üstünde tutuyorlar. Kısacık bir zaman önce bu ayaklar WWoHP'nin zemininde yürüme şansına sahip oldular. Heyecanlı bir deneyimdi. Evet, gözlerim kamaştı. Ve duygulandım. Harry'i özlemiştim. Hogwarts'a baktım ve 11 yaşımda gelmeyen mektuba bir daha parçalandı kalp.
Harry Potter birçok insanın hayatında izler bırakan bir seriydi. Kitapların filme dönüşmesi kaçınılmazdı. Filmlerden sonra gelen yan sektörler de cabası. İşte bu Potter üzerinden para kazanma furyasının en son ayağı aslında Orlando'daki park. Universal Studios'un Hollywood ayağında da bir kopyası açılacak WWoHP'nin. Bir de tabii Londra'da açılan stüdyo turumuz mevcut. Bütün bunları böyle düşündüğümde üzülüyorum. Harry Potter içimizdeki çocuğa dokunan karakter çünkü. O çocuk üzerinden dönen bütün bu para akışı kalbimi kırıyor. Rahat bırakılsın ve kalbimizde dursun istiyorum sadece. Ama diğer yandan bir tarafım ise Potter evreninde deneyimleyecek yepyeni şeylerin ortaya çıkmasından delicesine mutlu oluyor ve coşuyor.








2 yorum:

  1. Ağlamak istedim birden. Buraya gitmeden ölürsem kemiklerim sızım sızım sızlar vallahi. Ama bu kadar senedir fırsatı bırak, beraber gidecek bir insan bile olmadı...

    Bu arada fotoğraflar sana mı ait?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Zaten adamı nasıl ağlatıyor belli değil! Fotoğraflar benim; ama renkler ve gölgelerle oynadım birazcık.
      Ve yorumların için kocaman teşekkürler sevgili cyborg!

      Sil