Hayallerim, Delorean ve Sen: Kara Köpek

29 Haziran 2020

Kara Köpek

Virüs belasının devam ettiği ama dükkanların nefes almaya başladığı bir günde mahallede kitapçıdayım. Kara Köpek yeni çıkanlar rafında. İnsanlık, karanlık, köpeklik, başkalık ve Kadıköy hakkında bir kitap. LGBTİ+ edebiyatımızın en tazelerinden. Uçuk pembe kapağındaki iddialı çizimde yer alan karakterlerle bakışıyoruz. Parmak uçlarım kağıdın dokusuna temas ediyor. Eve dönerken sırt çantamda ağırlığını hissediyorum.
.
Türkiye'nin daracık Queer edebiyatına hediye, LGBTİ+ hayatlarından ilham alan, samimi, hakiki ve diri bir kitap Kara Köpek. Yazarı Fırat Uran'ın ikinci kitabı (Bu serbest incelemenin devamında sevgili yazarımıza dostluğumuzdan nemalanarak adıyla sesleneceğim). Fırat, ilk kitabı Otobanda Kaybolanlar'da keşfetmeye başladığı yerlerden ve ilişkilerden öteye gitmeye kararlı bu ikinci eserinde. Romantik ilişkilerin özünden bireylerin ve cinselliklerinin özüne uzanan bir yoldayız. Radyoda Ajda Pekkan'dan Ya Sonra çalıyor.
.
Kara Köpek bir roman olmasına rağmen daha fazlası olma iddiasını da taşıyor. Yazarın kelimelerine Ece Cangüden'in illüstrasyonları ve Duru Ekşioğlu'nun tipografisinin eşlik ettiği kitap sıradan bir okumanın ötesini hedefliyor. Ön kapağından arka kapağına çok katmanlı bir deneyime davetliyiz. Bu çağrıya paralel olarak romanın ana karakterleri Ege ve Berk de konfor alanlarının dışında bir birlikteliğe ve aşka davet almış buluyorlar. Onların romantik macerası eşlikçi görsellerle gözümüze, oyuncu metinle kalbimize ve ruhumuza dokunuyor. Öyle belli belirsiz bir parmak dokunuşu da değil bu; dolu dolu avuçlama. Fonda ışıl ışıl ve rengarenk Kadıköy, önde aşk, cinsellik ve tutku.
.
Kara Köpek'i çağdaş okuyucuların kalplerinde değerli kıldığını düşündüğüm bir başka özelliği de beslendiği kaynakları paylaşırken ya da diyaloglara yedirdiği renkli popüler kültür göndermelerinde elinin bol olması. Tam da bu sebeple Ege ve Berk "bizden" oluyorlar. Dizilerden konuşuyorlar. Sevdikleri süper kahramanlardan sohbet ediyorlar. Birer bira açıp ortak dillerinde muhabbet ediyorlar.
.
"Aşk" üzerine yazılmış, çizilmiş, çekilmiş, yontulmuş, seslendirilmiş sonsuz üretimden aklınıza ilk gelenler hangileri? Bir kağıt parçasına yazın, kenara kaldırın, Kara Köpek'in son satırını okuduktan sonra da listenizi bulup ona yeni gözlerle bakın. Kara Köpek'de mevcut ama listenizdeki eserlerin sahip olmadığı, hakkında üretmenin cesaret gerektirdiği temalar ve fikirler bulacaksınız. Tebrikler! Aşk hakkında hala fazla bir şey bilmiyor olacak; ama yüzdüğünüz yerin derinliğini arttıracaksınız. Ayaklar ise zemine her daim uzak.


Kara Köpek'in Instagram profili burada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder