Hayallerim, Delorean ve Sen: The Science of Sleep

23 Eylül 2012

The Science of Sleep

Filmekimi çok yakında. Programda hem Michel Gondry'nin yeni filmini hem de Gael Garcia Bernal'in başrolünde oynadığı No'yu bulmak mümkün. Ben de uzun zamandır tekrardan izlemek istediğim The Science of Sleep'i izlemeyi öne çektim.

The Science of Sleep, Gondry'nin Bernal'li ve Charlotte Gainsbourg'lu 2006 yapımı filmi. Günün sıkıcılığını rüyaların fantastik dünyasında telafi etmek isteyen herkes için keyifli bir seyirlik bu film. Bernal, rüyalarını hayatına entegre etmeye çalışan, çoğunlukla çuvallayarak gerçekliğini kaydıran, enteresan -çoğuna acayip-, yaratıcı ve kâşif ruhlu tatlı adam Stéphane'ı canlandırıyor. Stéphane'ın komşusu Stéphanie rolünde ise Gainsbourg var.  Stéphan, Stéphanie'de diğer insanlarda bulamadıklarını bulabileceğine inanıyor: hayal gücü, eğlence, sınırsız dünyaların evrensel vatandaşlığı. Stéphanie'nin ve kendi yalnızlığına derman olabilmek için kendi dünyasına almak istiyor onu. -Gainsbourg bana ayaklı yalnızlık abidesi gibi gelir nedense. O yüzden onu bu rolde izlemek keyifliydi.- Yolda epey tökezliyor, bir hayli rüya görüyor. Ve seyirci onun rüyalarında sımsıcak ve eğlenceli bir maceraya atılıyor. Rüya tariflerinden, ilginç keşiflere, göze hitap eden rüya alemlerinden eğlenceli diyaloglara atılıyoruz. Stéphane için en güzelini dilemek istiyor insan. Film boyunca kaldığı eski evinde ufak bir çocuk gibi korunmasız duruyor. Üstü araba desenli yastık kılıfları masumiyetini simgelerken, oraya buraya serpiştirilen kirli yetişkinlik hayatından izler ona karşı duruyor. Bütün bir film rüyaların, hayallerin ve fantezinin gerçek hayatla kapışması gibi. Pek keyifli. İzleyin derim.






2 yorum:

  1. O kadar eğlenceli ki Charlotte'ın Gael'in annesi gibi durması bile göze batmıyor değil mi?:]

    Film ekiminde Michael Gondry'nin yeni filmine yer kalmış mıdır ki? Kim Ki Duk'unkinin cumartesi öğleden önce bittiğine adım gibi eminim ama!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten batmıyor!
      Gondry'nin filmine yer kaldı mı bilmiyorum; ama hafta içi erken seanslardan birinde varsa denemekte fayda var :) Biletleri erkenden almaya uğraşmama rağmen bütün 21:30 seansları doluydu. Hüzünlüydü...

      Sil