Hayallerim, Delorean ve Sen: Yaban Koyununun İzinde

7 Kasım 2013

Yaban Koyununun İzinde


Yaban Koyunun İzinde (A Wild Sheep Chase) Haruki Murakami’nin 1982’de yayımlanan üçüncü romanı ve başka dillere çevrilmesi için onay verdiği ilk kitabı . Aslında bir üçlemenin, Fare Üçlemesi’nin (Trilogy of the Rat) son kitabı olan Yaban Koyununun İzinde yazarın sürreal çizgisini bulmaya başladığı ve hikâye anlatmanın zevkini keşfettiği eseri (bkz. yazarın The Paris Review’e verdiği 2004 tarihli röportajı). Fare Üçlemesi’nin ilk iki kitabının Türkçe çevirisi mevcut değil.


Yaban Koyununun İzinde, adını roman boyunca öğrenemediğimiz Japon adamın, bir yaban koyununun izini sürüşünü anlatıyor. Birinci tekil şahıstan, adsız adamdan dinliyoruz öyküyü. Murakami’nin diğer romanlarında da karşılaşabileceğiniz “gizemli kadın” öğesi bu eserde de çıkıyor karşımıza. Adamı büyülenmişcesine etkisi altına alan kulaklara sahip kadın, adamın arayışında ona yardımcı oluyor. Neden bu koyunu aradığını, adamın kim olduğu, ne iş yaptığı vb. detayları, eseri okurken keşfederseniz Murakami deneyiminizin daha yoğun olacağına inandığımdan burada konu ve karakter detayına girmeyeceğim. 

Murakami’nin ünlü polisiye romanı yazarı Raymond Chandler’a hayranlığı dikkate alınırsa Yaban Koyununun İzinde, yazarın detektif romanlarına saygı duruşu olarak ele alınabilir. Murakami'nin kendini ilk kez yazar olarak ciddiye almasını sağlayan bu kitabın çok sevdiği türe selam göndermesi ve sayfalarında Sherlock Holmes okuyan bir ana karakteri ağırlaması bu argümanı destekliyor. Kitabın Türkçe çevirisinin arka kapağında ise "postmodern bir detektif öyküsü" yazıyor.

Yaban Koyunun İzinde benim en sevdiğim Murakami eseri olmaktan uzak; fakat kitabın ikinci yarısında tutturulan tempo, karakterin zaman zaman kendimle ilişkilendirebildiğim kayıtsızlığı ve romanın gerçek dışı sonu eseri benim için değerli kılanlar. Ana karakterin kayıtsız tavrı, onu hem çekici kılıyor hem de kitaptaki karakter gelişim ve değişiminin daha net gözlemlenebilmesine olanak sağlıyor. Akıcı ve merak uyandıran bir eser olduğunun da altını çizmeli. 

Murakami'nin bir başka romanı İmkânsızın Şarkısı hakkındaki yazı için buraya, Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu adlı romanının yazısı için de buraya tıklayabilirsin.


Dipnot: Arkadaşım Aybike'nin yazmaya başladığı Murakami yazı serisine de bir göz atın derim. Yazarı daha yakından tanımak isteyenler için: http://www.gorunmezkalem.com/haruki-murakami-1/

2 yorum: