Hayallerim, Delorean ve Sen: Ted

23 Eylül 2012

Ted

Vizyondaki filmlerin arasında bir Ted var. Sevimli ama ağzı bozuk ayıcık Ted veriyor filme ismini. Türkçe çevirisinde gene bir yavanlık söz konusu: Ayı Teddy. Sadece Ted kalırsa olmaz çünkü. Özel isim olmasına rağmen sırf "Ted" olursa Türkçe çevirisi, İngilizce kalır o. - Yakında vizyona girecek Taken 2'nin mekanı İstanbul olursa ve bizde de böylesi çeviri çılgınlığı var iken filmin Türkçe adı da Takip:İstanbul olmuş. Birincisi "Takip: Paris miydi"? Hiç hoş değil.-

Biz Ted'e dönelim. Ted'in yönetmeni -ve ayrıca Ted'in sesine hayat veren- Seth MacFarlene, Family Guy'ın yaratıcısı ve Amerika'da mizah dünyasının önde gelen isimlerinden.
John (Mark Wahlberg), 8 yaşında ve pek popüler bir çocuk değil iken yılbaşı hediyesi olarak aldığı pelüş ayısına fazlaca bağlanır. Ayıcığının gerçek olmasını, onunla konuşmasını ve sonsuza dek onun arkadaşı olmasını ister. Ne mutlu John'a ki dileği gerçek olur. Ted ile beraber büyürler ve film hızla geleceğe doğru ilerler. 35 yaşındaki John hala Ted ile beraberdir. Güzel, seksi ve komik -Hollywood'un başroldeki elemana verdiği sevgilinin vazgeçilmez üç özelliği- sevgilisi Lori (Mila Kunis) ile güzel bir ilişkisi vardır; fakat geçen yılların küfürbaz, keş ve pek bir şeyi sallamayan bir karaktere çevirdiği Ted, John ve Lori'nin ilişkisinde problemler yaratmaktadır. Lori, John'un dağınık hayatının ve potansiyelini (!) en doğru şekilde değerlendirememesinin sebebi olarak Ted'i görür. Daha sonrasında bilindik çatışmalar, çözülmeler ve ağlamaklı sahneler birbirini kovalar.
Bilindik gidişatı ile Ted'in film olarak pek bir değeri yok. Fakat MacFarlene sağ olsun, bütün film boyunca yapılan popüler kültür referansları ve taşlamaları kesinlikle çok keyifliler. Bu açıdan Family Guy'a selam ediyor Ted. Filmdeki sürpriz isimler ise eğlenceye büyük katkı sağlıyorlar. Community'nin Jeff'i sevgili Joel McHale'i izlemek mesela. Çapkın bekar karakterine devam ediyor McHale ve filmde John'un ilişkisine olası tehditlerden biri olarak vücut buluyor: Lori'ye sürekli sarkan zengin patronu. Bunun dışında burada yazmayacağım sürprizlerde mevcut. Hepsi hoştu gerçekten (Gerçi imdb'de oyuncular listesine baksanız hemen gözünüze çarparlar). Lori rolündeki Mila Kunis'in MacFarlene ile geçmişi uzun. Yıllardır Family Guy'ın Meg'inin sesi olan Kunis aktris olarak değersiz. Wahlberg, böylesi bir filmin başrolündeki adam için yeterli oyunculuğu ile göz dolduruyor; ama fazlası değil. Yıldız kesinlikle Ted. Sen çok yaşa Ted.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder