Hayallerim, Delorean ve Sen: Gilmore Girls

10 Ağustos 2012

Gilmore Girls


Gilmore Girls 2000-2007 arasında yayınlanmış, WarnerBros’tan çıkma pek sevimli dizi. 
Gilmore Girls’ü yazmak omuzlarımda büyük bir yük. Böylesi çok sevdiğim bir diziyi yazmak, beraberinde büyük bir sorumluluk getiriyor. Pek bir seviyorum onları. Gerçi benim bu kızlarda bulduğumu, bir başkası farklı formlarda bulacaktır illaki.
Öncelikle sizi tanıştırmama izin verin Lorelai ve Rory ile. Lorelai genç yaşta hamile kaldığı için eğitimini yarıda kesip, zengin anne babasını geride bırakıp, kızı Rory’i doğuruyor ve deyim yerindeyse hayatını ona adıyor. Bu tek cümle içerisinde konunun kulağa klişe ve bir kurban hikâyesi gibi geldiğinin farkındayım. Oysa Lorelai bir kurbandan öte; hayatın zorlukları ile beraber kendi kalabilmeyi becererek alternatif bir yol seçmiş kendine. Ve genç kalmış. Kızı Rory ile beraber dinamik, komik ve sevgi dolu bir dünyada yaşıyor. Gilmore kızlarının evrenine gelirsek; Stars Hollow kasabasında ikamet ediyorlar. Küçük kasaba hayatının beraberinde getirdiği tanıdıklık hissi dizinin atmosferine katkı sağlayan en önemli unsurlardan. Sezonlar boyunca aynı sokaklarda yürüyoruz. Kasabanın kitapçısı bizim kitapçı, kafesi bizim kafe oluyor. Uzun soluklu dostlukları da besliyor bu mekan.  Dizide bizim de arkadaşımız haline gelen birçok tanıdık yüz Stars Hollow kökenli. (Geçen sene adından sık sık söz ettiren Melissa McCarthy, Gilmore Girls’ün en sevimli karakterlerinden Sookie’yi canlandırıyor.)

Evet o klişe ekip fotoğraflarından.
Gilmore Girls Oyuncuları
Lorelai ve Rory Stars Hollow’da yaşıyor, film geceleri yapıyor ve bolca kitap okuyorlar. Dizilerde karakterlerin kitap okuduğunu görmediğimde sinirleniyorum. Bir filmde zamandan ötürü gösterme şansını yakalayamamaları normal bu okuma sahnelerini; fakat bir dizide bu bahaneye sığınılabilir mi? Gilmore Girls’de Rory’i hemen hemen her bölüm kitap okurken görebilirsiniz. Hatta internette dizinin fanları tarafından açılmış kitap kulüpleri var. Rory’nin okurken gösterildiği kitapları okuyorlar, üzerine konuşuyorlar.
Gilmore Girls diğer dizilerden ayıran en büyük özelliklerinden biri de çok geveze bir dizi olması. Öyle ki, her bölümün senaryosu, aynı süreli diğer dizilerin bölümlerinin senaryolarına nazaran çok daha kalın oluyormuş. Gilmore kızları hızlı konuşurlar, bol bol popüler kültür referansı yaparlar. Pippi Longstocking’den, Rocky Horror Picture Show’a; Dark Shadows’dan, Monty Python’a.
Bir de dizinin güzelleri güzeli jenerik müziğinden bahsetmeden edemeceğim. Carole King'den Where You Lead'i dinlemeniz lazım.
Sonuç olarak; Bu diziyi izleyin!

Lauren Graham Lorelai, Alexis Bledel Rory rolünde
Lorelia, annesi Emily Gilmore ile




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder