Kadının etki alanının aileden ibaret olduğu, üniversitelerinin kapılarının kadınlara kapalı olduğu Aydınlanma Çağı'nın Fransa'sındayız. Fransız Devrimi'ni doğuran koşullar, aynı zamanda önemli kadın aktivistlerden Olympe de Gouges'u da doğuruyor.
Olympe de Gouges
|
Olympe |
Olympe de Gouges 1748'te doğuyor. O sırada Fransa'da kadınlar çok okuyor, politikleşmeleri kaçınılmaz oluyor. Salonlarda bir araya gelen "halktan" kadın ve erkekler devrimci ruhlu birliktelikler oluşturuyorlar. de Gouges küçük burjuva bir aileye doğuyor. Burjuvazinin yükseliş macerasının içerisinde kendini kadın haklarını savunmaya veriyor. Fransız Devrimi'ne en başlarda gönülden bağlı olan bu kadın, devrimin erkek egemenliği altına girmesi ve kadınların pozisyonunun değişmeyeceğini görmesi ile devrime olan inancını kaybediyor. Devrimin beraberinde getirdiği kan gölünden çok rahatsız olan hümanist Olympe de Gouges, devrimi eleştirmekten sakınmıyor. Haksızlığa uğramışların arkasında durmaktan çekinmeyen de Gouges, kadın haklarını da durmak bilmeksizin savunmaya devam ediyor. Kadın Hareketi'nde hatırı sayılır önemli bir yere sahip Declaration of the Rights of Woman and the Female Citizen (Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi) eserini 1791'de yayımlıyor. Dirençli, tutkulu ve değerlerine sonuna kadar sadık kalmaya çalışan bir kadın Olympe de Gouges. Bu sarsılmayan duruşu, hiç azalmayan sesi yüzünden otoriteler tarafından "susturulması" uzun sürmüyor. Kral ile kraliçeyi öldüren devrimciler tarafından, devrimi ileride sonu gelmez eleştirileri ve yayınları ile tehlikeye atabileceği düşünülerek, giyotinde idam ediliyor.
İnfazını gözlemlemiş bir kişi tarafından kaleme alınan yazıda, Olympe de Gouges'un bütün güzelliği ile sakince ve dik durarak, giyotine yürüyüşü anlatılır.
|
Delacroix'nın Halka Yol Gösteren Özgürlük adlı eseri Fransız Devrimi'nin simgesi haline gelmiştir.
Kadın "Özgürlük" olarak temsil edilmiş olmasına ve bayrağı taşımasına rağmen, gerçeklikte özgürce yaşayabildiğini söylemek mümkün değildir maalesef. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder