Hayallerim, Delorean ve Sen: Biraz daha Harry Potter: Pottermore

18 Temmuz 2012

Biraz daha Harry Potter: Pottermore

Dün gece kendimize güzel bir gece yaşattık güzel G. ile. Harry Potter ve Felsefe Taşı'nı izledik tekrar. Bu aralar daha bir özlem duyuyorum Harry'e. Ondandır ki Pottermore'dayım günlerdir. J.K. Rowling'in Potterseverlere son hediyesi Pottermore.

Çevrimiçi Okuma Deneyimi (online reading experience) olarak tanımlanan sitenin içeriğini, daha önce hiç içerisinde gezinmemişler için açıklamaya çalışmak bir hayli zorlu. İlk kitaptan başlayarak, bölüm bölüm dolanıyoruz Pottermore içerisinde. Harry'nin hikayesine paralel olarak biz de Hogwarts'a giriyoruz ve evlere dağılıyoruz. Bütün bu süreç içerisinde karakterler, HP evreni ile ilgili bilgiler alıp, ara ara da J.K. Rowling'in eklediği eğlenceli bilgileri ve objelerin, kişilerin, mekanların tarihleri ve hikayeleri ile ilgili ekstraları okuyoruz. Evlere dağıldıktan sonra da deneyim boyunca puan toplayıp, evimize katkıda bulunabiliyoruz. Kendi evime kattığım azıcık 26 puanla gurur duyuyorum. İlerleyen zamanlarda -iksir yapmayı becerebilir ve düellolarda iyiye gidebilirsem- katkımın hızla artacağını umuyorum. Evimi merak edenlere: Ben bir Ravenclaw'um. En nihayetinde birkaç güzel detay almanın dışında pek de yeni bir şey katmasa da, Pottermore Harry Potter sevenler için çok eğlenceli. Maceranın en başında başlayarak Harry'e tekrar eşlik etme fikri beni cezbediyor. Ara ara unuttuğum karakterler, olaylar karşıma çıkınca Pottermore'a daha da ısınıyorum.
Sitenin eleştirilebilecek taraflarından biri fazla steril ortam yaratması. Serinin çocuk kitabı kimliğinden ötürü sitenin oluşturulma sürecinde sitenin herhangi bir olumsuz etki yaratma potansiyelini sıfıra indirgemek amaçlı güçlü önlemler alınmış. 3 milyona yaklaşık üyenin bulunduğu sitede her kullanıcının Pottermore tarafından atanan rumuzu dışında başka bir ad kullanma hakkı yok. Profil resmi ekleme gibi bir seçenekte yok, Diagon Alley'den alınan pet hayvanımız avatar resmimiz oluyor. Kullanıcılar birbirlerine özel mesaj gönderemiyorlar. Yazılan yorumlar ciddi bir şekilde denetleniyor ve sanırım "engellenmiş" kelime içeren her yorum reddediliyor.  Kelimeleri uygun bulunanların ise sayfada görünebilmeleri için zaman geçiyor. Bu da ikincil bir kontrol mekanizması olabileceğini düşündürtüyor. Sonuç olarak çocuk koruma  konusunda çok güçlü bir site bu. Yetişkinler için can sıkıcı bir unsur olmasının yanında, J.K. Rowling'in konudaki hassasiyeti takdir edilesi. Bunların dışında sitenin görselliğine diyecek pek bir şey olmasa da; yazılımın iyileştirilebilecek bir çok tarafı var.
Ufak bir "eleştiri" de yaptıktan sonra, gene Pottermore'un Harry'i burnumda tüttürme etkisine dönmek istiyorum. Beyaz perdedeki kanlı canlı HP evreninden sonra, filmlerden önce hayal gücümü tetikleyen animasyon ve çizgi HP evrenine dönmüşüm gibi hissettiriyor Pottermore. Bu nostalji hissi ise kesinlikle iyi geliyor bana. Dün izlediğimiz Felsefe Taşı da eklenince bütün bu Pottermore yoğunluğunun yanına, gelmeyen Hogwarts mektubu daha da bir yakıyor canımı.
J.K. Rowling
Pottermore'dan kesit
-Puanlar ve kullanıcı sayıları güncel değil.-
NOT: Daha önceki iletilerimden Norwegian Wood'la (İmkansızın Şarkısı) ilgili daha fazla okumak isteyenlere Güneşi Uyandıralım! blogundaki bu yazıyı okuyun derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder