Hayallerim, Delorean ve Sen: Uluru

30 Ekim 2016

Uluru

Bu ara adını çok anıyorum. Sevgiyle, özlemle, hayranlıkla. Avustralya'nın neredeyse tam ortasına oturan Uluru'dan; hiçbir fotoğrafın, anlatının veya sözün sizi onunla karşılaştığınız ana hazırlayamayacağı yerden bahsediyorum.

Rehber ve ansiklopedilerde Avustralya'nın arka bahçesi diye de anılan Kuzey Toprakları'nda kum taşından oluşan bir kaya formasyonu olarak tanıtılan Uluru, bu toprakların vahşi doğasında, çölün ortasında, kızıl bir kum denizinin içinde yerden yükselir. Yerin üzerindeki kısmı tamamı bile değildir aslında. Neredeyse üçte ikisi yerin altında, gözden ıraktadır. Oysa çevresini dolaşmak için 13,000 adım atmak gereken bu muazzam kayanın daha da büyük olabileceği fikri insan zihnini yorar.





Devam edilir. Çölün yakan sıcağında atılan adımlarla Avustralya yerlilerinin, Aborjinlerin kutsal bölgelerinden geçilir. Anangu kabilesi binlerce yıldır buradadır.  Uluru yerli halkın dilinde "gölgeli yer" anlamına gelir. Binlerce yıldır bu toprakları arşınlayan yerli halkın izleri Uluru’da bulunur, hissedilir. Ağızdan ağıza yayılan düş zamanı efsaneleri bu kayanın içlerine, oyuk ve yarıklarına işlemiştir. Uluru'yu tavaf ederken kulağınıza bir şeyler fısıldanır; ilkel, derin, tercümesi olmayan şeyler.

Burası sadece Aborjinlerin kıyıldığı, katledildiği son birkaç yüzyılın değil, milyonlarca yıldır şekillenen dünyanın tanıklarındandır. Uluru eskidir, bilgedir, kadim bir zamandandır. Haritada Avustralya'nın ortasından göz kırpar. Kıtanın kalbi addedilecek bir yer varsa eğer, o kalp Uluru'dur.

Uluru'nun batısında bir başka akıl almaz güzellikteki kaya formasyonu, Kata Tjuta uzanır. Bu kaya kümesi çok başlıdır. Kata Tjuta da Anangular için kutsaldır. Kabile iki yere de büyük saygı duyar. Uluru, komşusu Kata Tjuta kayalıklarıyla beraber ulusal bir parkın içinde yer alır. Bu topraklar Anangu halkına aittir; Anangular topraklarını Avustralya hükümetine kiralarlar ve Uluru-Kata Tjuta Ulusal Parkı'nın yönetimi ortaklaşa devam ettirilir. Uluru Anangu'ların kurallarıyla korunur. Yerli halkla resmi görevliler bu toprakların iyiliği için 1985'ten beri beraber çalışıyorlar.

Uluru ve Kata Tjuta'ya karşı gün doğum ve batımlarını izlemek aklınızı başınızdan alacak bir deneyimdir. Gün batımında Uluru sadece çok kısa bir süreliğine kızıl kızıl yanar. Gerçek olamazmış gibi gelen bu kısacık süre içerisinde bu ulu kaya kıpkırmızı bir renkle ışıldar. Gökyüzü var olmuş ve olabilecek her renge bürünür.

Uluru büyülüdür; belki de büyücünün kendisidir.








3 yorum:

  1. O kadar büyük bir zevkle okudum ki... Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim <3 Dünyanın en güzel köşelerinden biri... Ben sadece elçiyim. Güzel günler!

      Sil
  2. Cok guzel bir yazi olmus, fotograflara bayildim!

    YanıtlaSil