Hayallerim, Delorean ve Sen: Stockholm I

15 Ekim 2014

Stockholm I

İsveç’in başkenti Stockholm anakara ve 14 ayrı ada üzerinde 750 küsur yıllık tarihi boyunca gelişip değişen suretiyle keşfedilmeyi bekliyordu. Stockholm’de modern İsveç’i oluşturan tarih kendini ön plana çıkartıyor. Doğanın hükmünün sürülmesine izin verilen bölgelerinin güzelliği, bilgilendirirken keyiflendiren müzeleri, kahvecileri, balıkları ve sürekli karşınıza çıkan suları ile Stockholm, Avrupa’nın  popüler şehirlerinin gölgesinde kalmış olmayı hiç hak etmiyor.


Şehre gidişim soğuk sonbahar günlerine denk geldi. Soğuğa hazırlıklı gittim; fakat sonbaharın şehrin etrafında yarattığı renk paletleri tam bir sürprizdi. Yeşilin tonlarından açık sarıya ulaşan renkler şehri kafamda sonbaharla bağdaştırdı. Bundan böyle sokakta yürürken ayaklarımın önüne düşen sararmış yapraklarda Stockholm’ü göreceğim.
Dağınık yazmayayım. Stockholm’ün dört ayrı bölgesini iki ayrı postta yazacağım: Gamla Stan, Södermalm (I), ve Norrmalm, Djurgården (II).

Gamla Stan, Stockholm’ün tarihi kalbi. Arnavut kaldırımı sokakları, yüzlerce yıldır koruduğu binaları, dar sokakları ile Avrupa’yı ziyaret etmenin en büyük nedenlerinden biri olan “geçmişe yolculuğu” tam anlamıyla yaşatan güzel ve alımlı bir minik ada.  Stockholm’e gelme sebebiniz İskandinavya’yı keşfetmek ve Stockholm’de yaşamı deneyimlemek, incelemek ise Gamla Stan’da günümüz Stockholm’ünü pek bulamayacağınızı, şehrin bu kısmının daha çok turistlere hizmet ettiğini ve dürüst olunacak Güney Avrupa’da görülebilecek tarihi yerlerden pek farkı olmadığı da belirtmeli. “Albert & Jack’s”in lezzetli kahvesini tatmayı ve Gamla Stan sokaklarını gezerken elinize alıp yiyebileceğiniz atıştırmalıklara göz atmayı ihmal etmeyin. Gamla Stan’ı gece görmek oldukça gizemli: Gündüzün ışığında göze görülmeyen eskilik kendini gecenin loşluğunda ele veriyor.

Södermalm şehir yaşamının, tasarımın, konforun, kafe kültürünün ve kaliteli yaşamın reklam panosu gibi. Götgatan Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüş bu bölge hakkında fikir edinmek ve Södermalm’i daha yakından tanımayı istemek için yeterli. İsveç tasarımının güzel örneklerini bulabileceğiniz Södermalm mağazalarını gezmesi, çeşit çeşit tasarım ürünü incelemesi keyifli. Bu bölgede ayrıca birçok ikinci el ve vintage parça satan dükkan bulacaksınız. Södermalm içinde, kısaca SoFo (South of Folkungagatan) olarak anılan ve vintage olan her şeyin bulunabileceği bu ufak bölgeyi de buraya not düşmeli. Stieg Larsson’un Milenyum Üçlemesi’nde Mikael Blomkvist’in yaşadığı bölge burası. Stockholm Stadsmuseum –şehir müzesi-, Larsson’un üçlemesini şehirde takip eden rehberli turlar düzenliyor. Tura katılmadan, müzeden bir Milenyum haritası alıp Ejderha Dövmeli Kız’ın izini kendiniz de sürebilirsiniz. Södermalm ayrıca dünyaca ünlü Fotografiska'ya (çağdaş fotoğraf sergi merkezi, müzesi) ev sahipliği yapıyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder