Hayallerim, Delorean ve Sen: Mike Leigh'den Another Year

25 Mayıs 2012

Mike Leigh'den Another Year

Another Year güncel bir film değil. 2010 yapımı. Vaktinde filmi izledikten sonra yazdığım yazıyı bulunca bir köşede, burada paylaşmak istedim. Yazı filmin konusu hakkında detaylı bilgiler içeriyor. Aman dikkat.

!Spoiler Alert!



Mike Leigh’in Another Year’ı sizi çok hoş geçireceğinizi düşündüğüm bir iki saate davet ediyor.  Çekirdek aile üçgeninde (anne-baba-oğul) huzurlu ve samimice yaşayan aile fertlerinin birbirleri ile olan ilişkilerine, dışarıdan tanıdıkların, arkadaşların ve akrabaların dahil olması ile film çok boyutlu bir şekile giriyor. Tom ve Gerri yıllarını beraber geçirdikten, beraber onca güzel anı edindikten ve oğullarını da büyüttükten sonra, birbirleri ile uyumlu ve sevgi dolu bir şekilde Londra’daki evlerinde mutlu bir hayat sürüyorlar. Leigh’in kamerası dolaysız bir şekilde bu çiftin üzerine yöneldiğinde izleyici ikisinin arasındaki ilişkinin oturmuşluğunu ve sağlamlığını görüyor ve gördüğünde mutluluk duyuyor. Bu ikilinin ilişkisine imrenmemek elden gelmiyor; Leigh’in  ikisine verdiği adlar kesinlikle tesadüf değil. Ünlü çizgi kahramanlar Tom ve Jerry’nin didişmelerini anımsamamak olmaz. Üstüne biraz daha düşünürsek, nasıl da ikisinin varlığının birbirlerine bağlı olduğunu görürüz. Aynısı filmimizin ana karakterleri içinde geçerli.
Filme derinliğini ve unutulmazlığını veren ise aile fertlerinin kurduğu dostluklar ve bağlar. Evlerinin konforlu atmosferinde insan olmanın yükünü omuzlarında çok ağır bir şekilde hisseden misafirlerini konuk ediyorlar.  Çiftin hayatlarının verdiği güven duygusu içinde birçok kırık ruh onların yanında acılarını dindirmeye çalışıyor. Beraber iki ruh, yalnız ruhların acısını paylaşmaya çalışıyor. Filmin en öne çıkan kırık ruhlarından Mary insanlık trajedisini film boyunca sırtında taşıyor. İster istemez sempati duyuyorsunuz onun telaşlı ve hüzünlü haline. Nasıl kırıldığının hikâyesi anlatılıyor arada; fakat o hikâye geçmişteki gölge olmaktan öte değil, Mary’nin şimdiki zamandaki hüznü, hayalleri ve hayal kırıklıkları tek gerçek. Çocukluğundan beri tanıdığı kendinden genç oğlana –Gerri ve Tom’un oğlu- yakışıksız duyguları ile kopuyor Mary’nin merkezdeki aile ile bağları.  Gene başarılı olamıyor ve dost dediği bir avuç insan tarafından dışlanıyor. Mary’ye acımamak elden gelmese de, ailesinin önde geldiğini söyleyen Gerri’ye de hak vermeden edemiyoruz. Ne de olsa Mary’nin bu duygulara sahip olmasının dışında, oğullarının eve getirmeye layık bulduğu ilk ciddi kız arkadaşlarına davranış biçimi de var. Filmin derdi, hoşgörü ve sevgi ile yaşamanın önemini vurgulamak belki de… Nazik konulara değinmeden, ufak, günlük ve sık trajedilerden yola çıkarak yapıyor bunu. Dağılmış bir aile, yalnız bir kadın, yalnız bir adam,  onlara destek olmaya çalışan bir çift… Leigh samimi bir filme imza atmış, izlenmesini ve daha sonra üstüne azıcık da olsa düşünmenizi tavsiye ederim.
Tom & Gerri
Mary

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder