Hayallerim, Delorean ve Sen: Deliduman

17 Ağustos 2014

Deliduman

Deliduman şu anda çok satanlar listesinin başlarında. Romanı okuma kararını Başucumuzda Kitap'taki Deliduman yazısını görünce aldım .Emrah Serbes'in son romanının bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri kuşkusuz Gezi hakkında olması. Aslında Gezi hakkında demek romanı biraz yanlış tanıtmak olabilir. Onun yerine Deliduman'ın, Çağlar İyice adlı 17 yaşındaki delikanlı ve onun insanları hakkında olduğunu söylemek daha yerinde. Direniş'in derdi de insan değil miydi?

Kıyıdere adlı kurgu bir kasabada yaşayan, prensipli, dertli ve hayatta en sevdiği küçük kız kardeşi olan Çağlar, birinci ağızdan yaşadıklarını anlatıyor bize. Kız kardeşinin bir yetenek yarışmasının seçmelerine katılması ile başlayan olaylar zinciri, keyifli bir dille Gezi Parkı'na doğru evriliyor. Serbes, romanda parti adı anmak yerine, hepsinden hikayeye uygun düşen ve mizah dolu bir şekilde bahsediyor: Dedemi kanser eden parti, Kimsenin iplemediği atlar partisi gibi. Kısacası bazı benzetmeleri ve tespitleri okuyanın yüzüne esaslı bir gülümseme konduruyor. Deliduman'ın en kuvvetli yanı roman boyu yer yer ağırlaşan ve yeri geldiğinde daha karanlık fikirlerin daha iyi tesir etmesi için çaktırmadan çekilen komedi dozu. Akıcı dili ise bir başka artısı.
Gezi Parkı olaylarını, 17 yaşındaki Çağlar İyice'nin hayatının bir dönemine monte ediyor Serbes; bunu yaparken de tüm bu olaylar yaşanırken ve yaşandıktan sonra pek yazılmayan ya da okunmayan bir perspektiften bakıyor. Gezi'yi, Deliduman'ın içinde, Çağlar'ın bakış açısından okumak keyifli.
Okuduğum ilk Serbes eseri olmasından dolayı, dil ve tarz bana yeniydi; o yüzden yazarın önceki eserleri ile karşılaştırma yapamayacak olsam da, Emrah Serbes'i seven birçok insanın Deliduman'ı iyi bulmadığını okudum farklı mecralarda. Bazı eleştiriler gereksiz sert, ve haksız. Romanın muhteşem olmasına gerek yok; bazı cümlelerini birkaç kez okutturmayı ve ardından yazılanı sindirmek için birkaç dakika mola almak gerektiğini hissettiren bir roman Deliduman. Eserin hayatınızı değiştirme gibi bir amacı yok. Deliduman, akıcı dili ile de hızlı hızlı okunabilecek ve hayali karakterler dünyanıza bir garip Çağlar İyice ve onun garip/enteresan/sıradan insanlarını ekleyecek. Yer yer güldürecek, bazen göz devirtecek ve önemli hadiseleri hatırlatacak. Bir okuyun derim. Şurada kitabın ilk yirmi sayfası okuyucuya sunuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder