Hayallerim, Delorean ve Sen: Firefly

26 Kasım 2012

Firefly


Fantezi severlerin görmezlikten gelemeyeceği bir adam Joss Whedon. Parıldayan vampirler çıkmadan önce bize Buffy'i veren adam o. Ardından gelen Angel ise Buffy ile yaratılan o muhteşem çikolatalı dondurmanın üstüne akıtılan daha da leziz çikolata sosu gibi. Buffy ve Angel'i izlemediyseniz son dönemin en  büyük gişe canavarı The Avengers'ı izlemiş olmalısınız. Filmin yönetmeni: Joss Whedon. Ya da gene son dönemde korku türünde en yenilikçi işlerden biri olan The Cabin In The Woods'dan söz edelim. Yaratıcılardan biri gene Whedon (Filmle ilgili yazmıştım. Okumak için buraya tıklayın.). Kısacası burada fantastik türün ustası bir adamdan söz ediyoruz.

Sayın Whedon'ın en özel projelerinden birinden bahsedeceğim bu yazıda: Firefly'dan.
Firefly 2002 yılında kısacık bir süre yayınlanma şansı yakalayabilmiş dizi. Sadece tek sezonu ve o sezonun içinde izlenmeye kıyılamayacak derecede özel 14 bölümü mevcut dizinin -bir de 2005'te dizinin erken finaline merhem olsun diye çekilmiş Serenity adlı uzun metraj da dahil Firefly evrenine; yazan ve yöneten Joss Whedon-. Uzak gelecekte Firefly modeli, Serenity adlı elden düşme, zamanının eski ve kaba uzay gemisinde yolları kesişen dokuz karakterimiz var. Geminin kaptanı Malcolm 'Mal' Reynolds (Nathan Fillion) bana göre televizyon tarihinin en unutulmaz karakterlerinden. Asık suratlı, kaba saba; fakat mürettebatına ve gemisine sadakati ve bağlılığı ile yufka yürekliliğini saklayamayan Kaptan Mal kanına işliyor insanın. Geminin mürettebatı arasında Mal'e aldığı görevlerde -çoğunlukla kaçakçılık- yardımcı olan ve onu sürekli kollayan, ordudan eski dostu, disiplinli ve sadık asker Zoe (Gina Torres), geminin tatlı pilotu ve Zoe'nin kocası Wash (Alan Tudyk), motorlara ve mekanik olan her şeye aşık Kaylee(Jewel Staite) ve silahlara olan düşkünlüğü ve para aşkı ile Jayne(Adam Baldwin) var. Serenity'nin iki yanında bulunan mekiklerden biri ise çok saygın bir kitlenin mensubu olan eşlikçi (companion) Inara'ya (Morena Baccarin) kiraya verilmiş (Eşlikçiler geleceğin devletten diplomalı geyşaları). Serenity'e yolcu olarak binen Dr. Simon Tam(Sean Maher), Simon'ın gizemli bir akademiden kaçırıp kurtardığı kardeşi River Tam (Summer Glau) ve din adamı Shepherd Book (Ron Glass) ile mürettebat tamamlanır. Bu ufak grup uzayın derinliğinin yalnızlığına rağmen beraberliklerinde ilginç bir aile bulurlar. Çatışmaların ardı arkası kesilmese de, dikkatlice planlanan soygunlar, özel işler ve çeşit çeşit başka belalı olaylar hep bir şekilde ters gidip başları ciddi belalara girse de ve en nihayetinde güzelim dizileri iptal edilse de onlar aile olarak kalmaya devam ederler ve birbirlerini kollarlar.
Dizinin görselliği dillere destandır. Bilim kurgu evreni western ile harmanlanır. Atlar ve uzay gemileri beraber boy gösterirler. Birçok gezegene dağılmış insanoğlu ultra-teknolojik metropollerden, geçmiş yüzyılların ufak kasabalarına benzer yaşam alanlarına kadar geniş bir yelpazede var olmaya devam eder. Firefly evreninin bu çok katmanlı varlığı hem binlerce olasılığa gebe bir dizi oluşturur izleyici için hem de insanlığa çok çeşitli noktalardan yaklaşarak yeni bir çeşit fantezinin sinyallerini verir. Günümüzden baktığımızda tarihin ve geleceğin iç içe geçtiği bu kurmaca evren çok yakın  ve bizim görünür ekranda.
Televizyon tarihinin bize hediye ettiği en güzel seyirliklerden biri Firefly. Erken iptal,dizinin çığ gibi büyüyen hayran kitlesi -artık ben de dahil olmak üzere!-, dizinin yaratıcı ekibi ve oyuncularının Firefly deneyimlerini çok özel bir yerde tutmaları ve bunu bir araya her geldiklerinde dizinin aşıklarına da hissettirmeleri kalplerde dinmeyecek bir özlem yaratmaya devam ediyor Firefly'a. Whedon pes etmeyip bir uzun metraj ile Firefly'ı yeniden diriltse de bizlere yetmiyor bu kadarı. Serenity'de bir kere bulunan orayı terk edemiyor.

Dipnot: Çok uzun zamandır bana diziyi izlememi tavsiye eden, ertelemelerime rağmen benden umudunu kesmeyen, diziyi izleme süreci ve sonrasında muhabbetini eksik etmeyen güzel insan Ozan'a teşekkürler.
Serenity Mürettebatı

Nathan Fillion Kaptan Mal rolünde
Gina Torres Zoe rolünde
Fanlardan kolajlar (Kaynak: tumblr)
Kaylee olarak Jewel Staite



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder