Hayallerim, Delorean ve Sen: Manzarasız Bir Oda | A Room Without A View

9 Aralık 2014

Manzarasız Bir Oda | A Room Without A View

İstanbul'74 Karaköy, 15 Aralık'a kadar Kezban Arca Batıbeki'nin Manzarasız Bir Oda sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergiye Batıbeki'nin çektiği, babası Atıf Yılmaz'ın fantastik komedi filmi Aaahh Belinda'dan kısa bir uyarlama eşlik ediyor. Atıf Yılmaz'a sevgimi bilenler bilir -ipucu: Blog'un adına bir daha bakın!-. Batıbeki'nin Nurgül Yeşilçay ve Yiğit Karaahmet'le yeniden çektiği kısa filmin haberi beni heyecanlandırdı. Biraz geç de olsa sonunda sergiyi gezme imkânı yakaladım.

Batıbeki'yi ilk defa İstanbul Modern'in Türkiye'den modern ve çağdaş kadın sanatçıların eserlerinden yarattığı Hayal ve Hakikat sergisindeki işi Kitsch Oda Projesi ile tanımış ve eserinden etkilenmiştim. Ardından Atıf Yılmaz'ın kızı olduğunu keşfettim. Hayal ve Hakikat sergisinde bir kafesin içine yerleştirdiği oda vasıtasıyla bizi yeni İstanbul kimliklerini düşünmeye, çılgınca şehirleşirken kaybolan, parçalanan, yanlış taşınan bütün o kültür artıklarından doğma yeni bir yaşam biçimiyle yüzleşmeye davet ediyordu. Eseri üzerinden şimdiki ve geçmiş zamandaki kadın figürlerine uzanıyordu. Manzarasız Bir Oda'da ise aynı duyguları daha geniş bir alanda, beş panodan oluşan obje-resimleri ve nostaljik değer taşıyan onlarca nesne ile gerçekleştiriyor. Serginin adından da rahatça çıkarılabilecek anlamlardan olan kıstırılmışlığı panolarındaki manzaranın üstünü kafesle örterek, boyut ve perspektif ile oynayarak yaratıyor.

Sanatçının panolarından, sergi alanındaki yerleştirmelerinden oldukça etkilendim. Gidin görün derim. Farkındayım, biraz son dakika hatırlatması oluyor; ama siz vakit ayırmaya çalışın.

İstanbul'74 Karaköy hosts A Room Without A View by Kezban Arca Batıbeki till the 15th of December. The exhibition also includes a short film adaptation, directed by the artist herself, of the fantastic comedy film Aaahh Belinda by Atıf Yılmaz, artist's father. Though a little bit late, I've had the chance to visit the exhibition.
I've first came across with Batıbeki's name in an exhibition called Dream and Reality in Istanbul Modern.  She had a work called Kitsch Room Project there, among other works by modern and contemporary women artists from Turkey. In A Room Without A View the artist has more room for her works. She narrates scenes with nostalgic elements: selected images, objects, photographs... She invites us to think about individuals in relation to their environment and lives.
I was affected by the object-paintings in the exhibition. Go and visit. I know it is kind of a last minute reminder, but the exhibition is well worth a visit.

Adres | Adress:
Kemankeş Caddesi, Galata Şarap İskelesi Sokak
Süha Fazlı Han No:8 D:3 Karaköy - İstanbul











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder