Hayallerim, Delorean ve Sen: Road Trip | Hearst Castle

27 Ekim 2014

Road Trip | Hearst Castle

Hearst Castle, Highway 1 boyunca görülebilecek Kaliforniya hazinelerden bir tanesi. California'nın San Simeon bölgesinde bulunan malikane 20. yüzyılın başında dönemin büyük medya patronlarından William Randolph Hearst tarafından mimar Julia Morgan'a yaptırılıyor. Burada gerekli bir parantez açıp, bugün binlerce insanın uğradığı bu gösterişli malikaneyi tasarlayan kadının Kaliforniya'nın ilk lisanslı kadın mimarı olduğunu belirtmek gerekiyor. 


Hearst, San Simeon'da sahip olduğu tepenin üzerinde çadırlarda kalmaktan sıkılınca buraya rahat edebileceği bir yapı inşaat etmek ister. İlk aşamada bungalov yapmayı planlayan Hearst'ün planları hızla büyür. Malikanenin tarzı incelendiğinde içinde tarihi birçok mimari akımdan etkilenme olduğu görülebilir; Hearst Castle enteresan bir pastiş olarak Kaliforniya manzarasında yükselir. Hearst'ün topladığı antik tavanlar evin farklı odalarında kullanılır, gene bu zengin aileye ait birçok antik süs eşyası, mobilya vs. malikanenin uygun yerlerine serpiştirilir. Tıpkı ülkemizde yazlık evlere yerleştirilen fazlalıklar gibi. Tüm bu karmaşa Hearst Castle'ı kimliksizleştirse de detaylarda birçok güzelliği barındırdığından kendini affettiriyor. 
Malikane zamanında dönemin birçok ünlü ismini ağırlamış: Charlie Chaplin, Greta Garbo, Clark Gable, James Stewart... Castle'ın sinema salonunda o dönemden kalma videoda, bu isimlerin bir kısmını malikanenin tadını çıkarırken izleyebilirsiniz. 
Malikaneyi gezmek için tepenin eteklerinde kurulu ziyaretçi merkezinden bilet almalısınız; bu bilet aynı zamanda tepede bulunan Hearst Castle'a sizi götürecek otobüs biletini de içeriyor. Seçebileceğiniz farklı farklı turlar göreceksiniz, ilk gelişiniz için hangi turun daha uygun olduğunu görevliye sorun. 
Hearst Castle'ın bıraktığı izlenim karmaşık. Zenginliğin her bir metrekaresinde hissedildiği bu mekan bir ören yeri değil; ama geçmiş uygarlıklardan birçok iz taşıyan, yer yer peri masalında ya da ünlü bir kralın sarayında hissettiren, lüksün ve keyfin birinci planda olduğu bir 20. yüzyıl anıtı. Önemini önemsiz varlığının şaşaasından alıyor; görkemi onu birkaç yüzyıl daha besleyecek gibi.
Birkaç ufak bilgi ile yazıyı bitirelim: Hearst Castle, Orson Welles'in William Randolph Hearst'ün yaşamından ilham alarak yarattığı Citizen Kane'deki malikane Hearst Castle'dan ilham alınarak tasarlanmış. Lady Gaga bu sene içerisinde G.U.Y. adlı şarkısının klibini Hearst Castle'da çekmiş, Kaliforniya'da susuzluğun büyük bir problem olduğu dönemde Antik Roma'dan esintiler taşıyan Neptune Havuzu'nu doldurduğu için oldukça tepki görmüş. Biz Temmuz ayında ziyaret ettiğimizde havuz gene boştu.

Bahçe
Oturma Odası
Yemek Odası
Yemek Odası
Yemek Masası Detayı










İç mekanda bulunan Roman Pool
Malikane'den Pasifik Okyanusu Manzarası
Neptune Pool'daki heykellerden
Bahçe
Otobüs ile Hearst Castle'a doğru tırmanışa başlarken

























































































Malikane içindeki sinemadan detay

Hearst Castle'ın bulunduğu tepenin önündeki sahilden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder