Hayallerim, Delorean ve Sen: Frozen

15 Mart 2014

Frozen

Sevimli bir animasyon izledikten sonra insanın kalbinin şenlenişi ve suratına çocuksu bir gülümsemenin yerleşmesine aşıktı belki Walter Disney.  Bugün popüler kültürün, animasyonun ve çocukluğun büyük kısmı hala Disney’in tekelinde. Tema parkları, bitmez tükenmez televizyon/sinema/tiyatro vb. yapımları ile de kendini güncel tutmayı becerebiliyor Disney.
Kuşkusuz en büyük yarış sinema sektöründe. Son on beş yılda doğan, yeşeren ve kitlelere adını duyuran diğer birçok şirketin karşısında Disney  üç çeyrek asırdır süren prenses serisiyle gişe başarılarına devam ediyor. Son on yılda prenses listesine –Frozen filmindeki prensesler Elsa ve Anna ile beraber- beş yeni prenses eklendi.  Prensesler sadece nicelik olarak artmadılar, aynı zamanda nitelikleri ile de oynandı. Beyaz atlı prensler tarafından kurtarılan mağdureler içeriğinden çıkarıldılar, kendi maceralarının kahramanı oldular ve daha önceki prenses filmlerinin vazgeçilmezi olan romantik ilişkiler arka plana atılmaya -hatta bazı karakterlerde (bkz. Elsa) toptan rafa kaldırılmaya- başlandı. Frozen’da kardeş ilişkisi ön planda dururken, bir önceki Disney prensesi (Brave filminden) Merida’nın hikayesinde ise anne-kız ilişkisinin üzerinde durulmuştu.

Animasyon filmlerin ve tabi ki filmlerden doğan diğer birçok yan ürünün çocukların sosyal rollerini algılayışlarında önemli yerleri var. Disney’in girdiği bu değişim süreci devam etmeli.

Frozen’a dönelim. Film, Mart ayının başında en iyi animasyon filmi kategorisinde Oscar’a layık görüldü. Kategorideki diğer filmlere bakılırsa, Oscar’ın Frozen’a hemen hemen hediye edildiği varsayılabilir. Gene de bu Disney animasyonu kendisinden beklenenleri oldukça karşılıyor ve kendi kategorisinde övülmeyi hak ediyor. Sanat yönetimi ve tasarımı kendine hayran bıraktırıyor, film oldukça sık gülümsetiyor ve en başta da yazdığım gibi şenlendiriyor. Bize hediye ettiği sevimli kardan adam Olaf’ı ise es geçmemek lazım. Yazın nasıl olduğunu merak eden kardan adam Olaf kendine kalplerde kocaman bir yer yaratmayı başarıyor. Frozen’ı es geçmeyin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder