Hayallerim, Delorean ve Sen: Fill the Void

19 Temmuz 2013

Fill the Void


Rama Burshtein, New York doğumlu ve İsrailli asıllı kadın yazar ve yönetmen. Burshtein, 2012 İsrail yapımı ve oldukça ilgi gören Fill the Void filminin yönetmeni. 
Yönetmeni meslektaşlarından ayıran en büyük özelliği Ortodoks Yahudi camiasının içinden çıkma ilk kadın yönetmen olması. Modern teknolojinin sunduğu imkânların birçoğunun reddeden Hasidik mezhebinin içerisine bir bakış atan ve dış dünyaya, bu kapalı toplumu gösteren ilk film olma özelliğini taşıyan Fill the Void, ablasının hamileyken ani ölümü üzerine, ablasının kocası ile evlenmesi istenilen Shira’nın hikâyesini anlatıyor.  Gerçekleşmesi için Shira’nın da rızasının alınması gereken bu evliliğin genç kadının üzerinde yarattığı tedirginlik, korku, çekingenlik ve içine düştüğü ikilem filmin belkemiğini oluşturan çatışmalar. Bu iç çatışmanın mekânı ise beyazperdede görmeye alışık olduğumuz arka planlarda geçmek yerine, Ortodoks Yahudi bir ailenin evinde geçiyor. Karakterlerin dışında perdede devleşen, değerli hazineleri var Fill the Void’in: Ortodoks Yahudilerinin günlük hayatı, yaşayışı, gelenekleri, farklı bayramları, kültürleri, sofra alışkanlıkları vb.
Kurgu, karakter gelişimi ve genel üslubuyla kendine yüksek bir not alamayacak olan filmin akıllarda kalmasını sağlayan en büyük unsur hiç kuşkusuz hikâyesini Hasidik mezhebe mensup olanların üzerine kurması. 
Bu seneki Münih Film Festivali’nde filmin prömiyerine katılan yönetmen Burshtein, filmden sonraki söyleşi kısmında, filmin aldığı tepkilerden oldukça hoşnut olduğunu söyledi. Kendi insanlarını dünyaya tanıtma ve onları daha az ötekileştirilme yolunda ufak bir adım atmış olmaktan duyduğu mutluluğu da ekledi konuşmasına. Söyleşi başlar başlamaz söz alan yaşlı bir kadının dinde aşırılığın en büyük tehlike olduğu konusundaki görüşüne saygıyla yanıt verdi. 3000 yıllık Yahudi geçmişine göndermede bulunarak, kendi insanlarının arasında bulunduğunu hissettiği bir eskilik ve bilgelik durumunun altını da çizdi. Dinine, dinin beraberinde getirdiği yaşayış tarzına ve oluşan topluluğa sevgisi her cümlesinden sezilen yönetmenin, laik bir ailede yetiştiğinin ve cemaate 20'li yaşlarının sonlarında dahil olduğunun altını çizmekte fayda var. Böylece hem içeriden olduğunu hem de bir dış perspektife sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Hasidik cemaatinin üyelerinin filmi izleyip izlemediği sorusuna ise bir kısmının meraktan gizlice sinemalarda izlediğini bildiğini; fakat çoğunluğunun izlemeyeceğini belirtti. Bu filmin onları anlattığını fakat hedef kitlesinin dış dünya olduğunu da ekledi.
Sıcakkanlı bir kadın izlenimi oluşturan Burshtein’ın filmi, salondaki birçok insanı derinden etkiledi. Eşsiz bir sanat eseri değil Fill the Void; fakat bize gösterilmeyeni göstermesi açısından önemli bir eser ve duygu yüklü bir dram filmi. Oyunculuklar da oldukça başarılı. İzleyin derim.
Rama Burshtein



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder