Murakami'nin garipliklerle dolu Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu kitabını okurken başıma gelen ufak tefek tesadüfi olayların beni nasıl da etkilediğini yazmıştım. Haşlanmış Harikalar Diyarı'nın adsız anlatıcısının tekrar tekrar okuduğu romanlardan biri Somerset Maugham'ın The Razor's Edge adlı romanıydı. Maugham'ın Hayat Hüzünleri (Altın Kitaplar Yayınevi'nin çıkardığı 1964 basımı çevirideki ad bu) romanını bir sahaf masasında gördüğümde, Murakami'nin kitabı günlerimin eşsiz eğlencesiydi.
Hayat Hüzünleri (Of Human Bondage) İngiliz yazar Somerset Maugham'ın başyapıtı olarak anılan, akıcı ve otobiyografik ögeler barındıran bir Bildungsroman. Protagonist Philip Carey'in dokuz yaşından otuzlu yaşlarının ortasına -olgunluk çağına- kadar yaşamını anlatıyor roman. Anne ve babasını üst üste kaybeden, topallayan ve sessiz bir çocuk olan Philip kırlarda amcasının ve teyzesinin yanına yaşamaya gider. Okul çağında yaşadıklarını, kendini bulma ve gerçekleştirme çabalarını, İngiltere dışında başından geçen serüvenleri, mali,tinsel sıkıntılarını ve can yakan aşk acılarını okuruz. Yaşını ve kendini bulma konusunda yazılmış güçlü bir roman bu. Philip'in hayatına girip çıkan diğer birçok karakterin de üzerinde hassasiyetle duruluşu, hepsinin kişisel özelliklerinin hassasiyetle verilişi ve protagonistin hayatına dokunuşlarının yarattığı etkiler usta bir anlatımla veriliyor okuyucuya. Özellikle Philip'in cahil, kendini beğenmiş ve çıkarcı Mildred ile olan ilişki dinamiklerini okumak insanı sıkıyor. Bu sıkıntı hikâyeyi gerçek kılıyor.
Romanı ilginç kılan unsurların en önemlilerinden biri ise içindeki otobiyografik ögeler. Maugham de Philip gibi amcası tarafından yetiştiriliyor. Ayrıca Philip'in topallığından dolayı hissettiği utanç ve aşağılık hissi, yazarın kekelemesinden ve homoseksüelliğinden duyduğu rahatsızlıkla bağdaştırılabilir.
Of Human Bondage üç kez -1934'te, 1946'da ve 1964'de) filme uyarlanmış.1934 yapımı Of Human Bondage'ın Mildred'ı Bette Davis. Davis'in bu rolle starlığa adım attığı yazılıyor kaynaklarda. 1946'da çekilen versiyon ise yönetmeni Edmund Goulding ile ilgi çekiyor. Goulding 1932'de En İyi Film Oscar'ını alan Grand Hotel'in ve daha pek çok göze çarpan dramın yazarı ve yönetmeni.
Of Human Bondage 1915'de yayımlanıyor. Türkçeye çevrilmiş; fakat yeni basımları maalesef yok. Şansınızı sahaflarda ya da internette deneyin.
Somerset Maugham |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder