Hayallerim, Delorean ve Sen: Ocak 2015

30 Ocak 2015

Force Majeure

Force Majeure (Turist) İsveçli yönetmen Ruben Östlund’un son filmi. Geçtiğimiz sene (2014’e geçen sene demek size de garip geliyor mu?) Filmekimi’nde izleme şansını yakalamış, çok beğenmiş, sizlerle de paylaşmayı planlamıştım. Fırsat olmadı. Akademi geçen hafta Oscar adaylarını açıkladığında Force Majeure’u aday listesinde görememek beni üzdü. Oysa orada olmayı hak eden bir film –ah evet, Akademi’nin haksızlık yaptığı diğer binlerce güzelim eserin hayaletleri etrafımızda dolanıyor-.

29 Ocak 2015

Throwback Thursday


Bu perşembe "kadınlı" olsun; üç farklı çağdan, beyaz cama, kitaba, sinemaya konuk olmuş kadınlar. 

4. yüzyılda yaşamış cesur bilim kadını Hypatia'nın hayatını beyaz perdeye taşıyan Amenàbar filmi Agora, geçmişe yolculuğa davet ediyor, bizi yüzlerce yıllık zaman farkımıza rağmen bu kadının gözlerinden dünyayı görmeye davet ediyor.

Erotizmin önemli isimlerinden Marquis de Sade 18. yüzyılda yayımlanan eseri Justine'de okuyucuyu genç bir kadının karanlık erotik macerasına çeker, erdemi masaya yatırır ve cinsel sapkınlıkları ifşa eder.

Billie Piper'ın ekranda can verdiği telekız Belle'ın hikâyelerini izlediğimiz Secret Diary of a Call Girl'ün tadı hala damakta. 21. yüzyılın cinselliğine dokunan, ondan korkmayan güzel yapım.



25 Ocak 2015

Middlesex

Bazı kitapların adlarını bir yerlerde duyarsınız, kapak tasarımları bir anlığına gözünüze ilişmiştir. Yazar hakkında soluk bir bilginiz vardır. Bir kitabı filme uyarlanmıştır. Ne o kitabı okumuşluğunuz, ne de filmi izlemişliğiniz vardır. Yeri ve zamanı çıkartamasanız da bunlar birikir ve hiç okumadığınız, hakkında pek bir şey bilmediğiniz o kitap hakkında bir fikir oluşuverir. Uzun zaman sonra elinize geçen kitaba satır satır aşık olurken kafanızda daha önceden oluşmuş resme anlam veremez ve suçu bu kitabın ne hakkında olduğunu öğrenmek için ayırmanız gereken azıcık zamanı ayırmadığınız için kendinizden başka kimseye atamamanızın burukluğu çöker üzerinize. Sonra neyse dersiniz, sonuçta kitabınızla ilişkiniz gayet iyi devam ediyordur, aşkınızın alevlerinin harlanacağına inancınız tamdır. Kitaba uzanır, koltuğa gömülür ve okumaya devam edersiniz.

21 Ocak 2015

BookSerf

Erbil ve Kerem'in kütüphanelerindeki kitapların mahzun duruşlarına kıyamayıp başlattıkları BookSerf bugün bir sürü kitabın paylaşıldığı, heyecanlandırıcı projelerin, toplantıların, okumaların gerçekleştirildiği, yeni insanlarla tanışılan yaratıcı bir platforma evrilmiş durumda. BookSerf'te sadece yabancı dilde kitaplar paylaşılıyor. Yabancı kitapların hem daha zor bulunuyor olması hem de daha pahalı oluşları bu seçimin en önemli nedenlerinden. Kerem ve Erbil ayrıca "Okuduğumuz Türkçe kitapları siteye yüklemiyoruz ki insanlar gidip kitapçılardan almaya devam etsinler. Türk yayıncılık sektörü ne kadar kâr ederse o kadar fazla genç çok da memnun olmadıkları ama daha iyi maaş aldıkları için devam ettikleri işlerde çalışmak yerine yazmanın en saf haliyle ilgilenebilir." diyerek BookSerf'in yabancı kitap paylaşımını açıklıyorlar.