Hayallerim, Delorean ve Sen: Ocak 2013

23 Ocak 2013

Castle


Amerika pasaportlu, polis ve resmi otorite odaklı suç-polisiye dizilerinin dolandığı yerler hep aynı. İlginç davaların giriş, gelişme ve sonuçları. Çılgınlığın bugün vardığı noktada suç dizilerinin yaratıcı ekiplerine neden "yaratıcı" denildiği merak konusu; fakat tabi ki bu geniş türün sevimli,mizah dozu yüksek ve en azından izlerken keyif veren örneklerini es geçmek, izleyici olarak çeşitliliğimizi sınırlamak dizisevere yakışmıyor.

19 Ocak 2013

Silver Linings Playbook


Silver Linings Playbook (Umut Işığım) eğlenceli bir tür salatası. An geliyor yolu kara mizaha kayacak gibi olurken, romantik komedi kavşağına sapıyor aniden. Dramı da eksik değil. İzleyicinin üzerinde karmaşık izlenimler yaratıyor kısacası. Böylesi çeşitlilik az biraz bize gündelik hayatlarımızdaki ani ton değişikliklerini hatırlatıyor, bu da seyirci olarak filmi sevmemize katkı sağlıyor; ama bir bütün olarak Silver Linings Playbook'un başarı potansiyelini düşürüyor. Gene de film kalplere hitap etmeyi başarıyor ve kendini sevdirmeyi başaran samimi bir iş olarak duruyor yönetmeni David O. Russell'ın filmografisinde.

16 Ocak 2013

Quills


Quills, Marquis de Sade'ın son yıllarını yeniden kurgulayan çarpıcı bir Philip Kaufman (Henry & June, The Unbearable Lightness of Being) filmi. Marquis rolünde harikalar yaratan Geoffrey Rush'a ünlü isimler Joaquin Phoenix ve Kate Winslet eşlik ediyor.

11 Ocak 2013

Uçuç Böceği X

2013'ün ilk Uçuç Böceği'nde Jane Mount'ın Ideal Bookshelf serisinden çalışmaları ağırlıklı, çoğunluğu kitap temalı görseller aşağıda.
Ideal Bookshelf 353: English Lit, Jane Mount

7 Ocak 2013

Hysteria: Vibratörün Doğuş Hikayesi


2011 yapımı Hysteria sıradan hikaye anlatımı ile iyi bir film olmasa dahi 1880'lerde geçen bir dönem filmi oluşu ve vibratörün bulunuşuna odaklanan konusu ile dikkatleri üzerine çekiyor.


4 Ocak 2013

Aspidistra

George Orwell büyük İngiliz yazarlardan. Hayvan Çiftliği ve 1984 romanlarıyla tanıdığımız yazarın Aspidistra (Keep the Aspidistra Flying, 1936) isimli romanı ise en az bu iki ünlü eserinde barındırdığı kadar toplumsal eleştiri ve kinizm barındırıyor. 1984'te sistem eleştirisini, oluşturduğu distopik dünyada yapan Orwell, Aspidistra'da kendi vaktinden uzaklaşmıyor ve mekanını 1930'ların Londra'sı seçiyor.

2 Ocak 2013

Hayat Hüzünleri (Of Human Bondage)

Murakami'nin garipliklerle dolu Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu kitabını okurken başıma gelen ufak tefek tesadüfi olayların beni nasıl da etkilediğini yazmıştım. Haşlanmış Harikalar Diyarı'nın adsız anlatıcısının tekrar tekrar okuduğu romanlardan biri Somerset Maugham'ın The Razor's Edge adlı romanıydı. Maugham'ın Hayat Hüzünleri (Altın Kitaplar Yayınevi'nin çıkardığı 1964 basımı çevirideki ad bu) romanını bir sahaf masasında gördüğümde, Murakami'nin kitabı günlerimin eşsiz eğlencesiydi.